calcimus

Tips voor schoolactiviteiten

Een melkreceptie of -bar

De leerlingen verzorgen een melkreceptie of houden een melkbar open ter gelegenheid van een schoolfeest, een oudercontactavond, een leerlingenfeestje, de verjaardag van de juf of de meester of een (nieuwjaars)receptie.
Naast kant-en-klare melkproducten worden ook zelfbereide melkdrankjes, melk- en kaasgerechtjes geserveerd. De receptjes en tips kunnen worden aangebracht door de leerlingen zelf in het kader van de inleidende lessen (bijvoorbeeld in de klasactiviteit in stap 4 voor de derde graad) en speciaal voor deze gelegenheid. Hieronder vind je alvast een paar leuke ideetjes. De leerlingen kunnen ze leuke namen bij verzinnen.

Frambozenshake:

Mix voor vier grote glazen een halve liter halfvolle melk of magere yoghurt met een klein bakje frambozen. Je kan ook ander fruit gebruiken zoals banaan, aardbeien, peer. Zeer koud serveren met een rietje.

Yoghurt of platte kaas met vers fruit:

Snij fruit, bijvoorbeeld peer, appel, banaan, sinaasappel, perzik, in kleine blokjes en meng het met magere yoghurt of platte kaas: banaan, peer, appel, sinaasappel, ananas, perzik. Het kan ook met fruit uit blik (op eigen sap).

Yoghurt met appelmoes en geroosterde amandelen:

Verdeel yoghurt over de schaaltjes of bekertjes en schep er appelmoes over. Bestrooi de appelmoes vervolgens met wat kaneel en geroosterde amandelen.

Yoghurt met vanillepudding:

Doe afwisselend wat yoghurt en wat vanillepudding in een glas. Het is lekker en ziet er ook nog mooi uit.

Groenteknabbels met een gezond dipsausje:

Leg op een groot bord reepjes komkommer, radijsjes, reepjes wortel, kerstomaatjes en reepjes paprika.
Maak er een gezond dipsausje bij waarvan hier het recept: per 2 volle eetlepels platte kaas of yoghurt voeg je 1 eetlepel dressing (is halfvette mayonaise), 1 eetlepel fijngehakte uitjes en tuinkruiden (verse bieslook en peterselie of uit een potje uit de diepvries) en peper toe. Je kan er eventueel ook een mespuntje mosterd aan toevoegen.

Toastjes (3 op 3 cm) van volkorenbrood met verschillende soorten kaas (ook magere kaassoorten),

eventueel versierd met wat waterkers, kleine stukjes tomaat of halve druiven.

Kaasfrietjes:

Snij van een stuk kaas lange dunne reepjes. Zet er prikkers naast.