calcimus

Voedingsinfo voor de leerkracht - Veilig voedsel

Dit thema komt aan bod in de infofiches van het 5de leerjaar (zie lesmateriaal).
U vindt er bijkomende informatie op maat van de leerlingen.

Gezond eten betekent evenwichtig en gevarieerd kiezen in overeenstemming met zijn of haar energieverbruik. Daarnaast is het ook belangrijk om veilig met voedsel om te gaan. En dat geldt zowel voor de voedingsproducenten en de voedingswinkels als voor de eindgebruikers of de consumenten.

Bijvoorbeeld, van koe tot koelkast

Verse melk recht van de koe blijft niet lang vers. Daarom wordt melk in de zuivelfabriek eerst verhit om het aantal ongewenste bacteriën te verminderen. Vervolgens wordt de melk verpakt en in de winkel verkocht. Het doel is de consument een smakelijk, kwaliteitsvol en veilig product te garanderen. De controles gebeuren bij alle schakels van de keten. De overheid en in het bijzonder het Voedselagentschap (www.favv.be) staat in voor de controles en ziet toe op elke fase.

Er worden bij melk 3 methoden van warmtebehandeling toegepast: pasteurisatie, sterilisatie en UHT (ultra hoge temperatuur). De toegepaste behandelingsmethode moet op de verpakking van melk worden vermeld. In Nederland wordt nog vaak gepasteuriseerde melk gedronken. In België wordt vooral UHT-melk verkocht.

Andere conserveringstechnieken

Andere voorbeelden van conserveringsmethoden zijn koelen en invriezen (bv. diepvriesgroenten - gekoelde of bevroren producten moeten ook tijdens het transport en de verkoop gekoeld of bevroren blijven om de kwaliteit hoog te houden en bederf tegen te gaan), fermentatie (bv. yoghurt, zuurkool), drogen (bv. stokvis, kruiden, specerijen), zouten (bv. rookvlees, spek), roken (bv. vis), inleggen in olie (bv. sardines), vacuümtrekken (bv. kant-en-klare maaltijden), vriesdrogen (bv. soep in poedervorm, koffie) en het toevoegen van conserveringsmiddelen met een zogenaamd E-nummer, waarbij de E staat voor goedkeuring door de Europese Gemeenschap.

Op het etiket staat hoe we het product thuis verder moeten bewaren.

De verantwoordelijkheid van de eindgebruiker of consument

Meer dan 60 % van de voedselvergiftigingen vinden hun oorzaak in de eigen keuken. Om dit te vermijden is het belangrijk om proper te werken in de keuken, voedingsmiddelen correct te bewaren, geen bedorven voedingsmiddelen te gebruiken en restjes voldoende heet op te warmen.

Voor meer info, zie de infofiches bij

Meer lezen?


Naar boven