calcimus

Voedingsinfo voor de leerkracht - De wereld op ons bord

Dit thema komt aan bod in de infofiches van het 4de leerjaar (zie lesmateriaal).
U vindt er bijkomende informatie op maat van de leerlingen.

In de verschillende delen van de wereld wordt anders gegeten. Dat heeft onder meer te maken met cultuur (wat mensen gewoon zijn en geleerd hebben van hun voorouders), religie (moslims eten bijvoorbeeld geen varkensvlees) en het klimaat (in tropische streken groeien andere planten en vruchten dan bij ons).

Omdat de wereld steeds toegankelijker wordt, kunnen we nu ook in onze directe omgeving kennismaken en genieten van verschillende eetculturen. We kunnen dingen van elkaar leren en nieuwe exotische getinte ontdekkingen zelf uitproberen, eventueel zelfs met producten van bij ons. Op die manier ontstaan nieuwe, lekkere gerechten. We leren andere smaken kennen en appreciëren. Trouwens, hoe meer we lusten, hoe meer variatie we in onze voeding kunnen brengen. Maar of we nu Belgisch, Italiaans, Spaans of fusion koken, de maaltijd moet niet alleen lekker zijn maar ook gezond. Daarom mogen we ook in de buitenlandse keuken de actieve voedingsdriehoek niet uit het oog verliezen.

Voor meer info, zie de infofiches bij